Karaciğer ve
kalbin en iyi dostu olan enginarın kanı temizlediğini ve yorgunluğu
giderdiğini vurgulayan uzmanlar, diğer zehirli maddeleri ve yorgunluk
maddelerini idrarla dışarı atarak vücuda dinçlik verip dinlendirdiğini
söylüyor. Uzmanlar, enginarın, beyin yorgunluğunu çabucak geçirdiğini,
kalp ...adalelerini kuvvetlendirdiğini, onu rahatsız
eden üre ve kolesterolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağladığını,
şeker hastaları için de çok faydalı olduğunu, mide ve bağırsakları
dezenfekte ederek ishalleri durdurduğunu kaydediyor.
Çiçeklerin
çevresi de iplikçik biçiminde ot gibi yapılı pek çok burgu
yaprakçığıyla dolu olur. İşte enginarın sebze olarak yenen kısmı, bu
çiçeklerin altındaki etli çiçek tablasıdır. Çiçek tablası taze olarak
yenilmeli, kartlaşmaya bırakılmamalıdır.
Bitkinin sürgünleri yani
çiçek sapları da körpeyken soyularak yenilebilir. İlkbahar mevsiminde
baş bağlayan enginarın Türk mutfağındaki önemli yemekleri; dolması ve
bezelye ya da bakla ile birlikte hazırlanan nefis zeytinyağlılardır.
BESİN
DEĞERLERİ
100 gr. taze ve çiğ (pişirilmemiş) sebze olarak enginarın
içerdiği önemli besin değerleri şunlardır: 80 kalori; 3 gr. protein;
7,8 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,2 gr. yağ; 1.5 gr. lif; 70 mgr.
fosfor; 55 mgr. kalsiyum; 0,8 mgr. demir; 45 mgr. sodyum; 330 mgr.
potasyum; 30 mgr. magnezyum; 0,5 mgr. çinko; 280 IU A vitamini: 0,15
mgr. B1 vitamini; 0,05 mgr. B2 vitamini; 0,7 mgr. B6 vitamini ve 10 mgr.
C vitamini.
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıdaki
değerler incelendiğinde enginarın bedenimiz için ne denli yararlı ve
vazgeçilmez bir besin olduğu ortaya çıkar. Bunun yanı sıra;
Enginar, içerdiği ciarin adlı etkili madde ile karaciğer ve safra
kesemizi destekleyen bir besin olarak uzun zamanlardan beri Batı
ülkelerinde büyük kabul görmekte ve bolca tüketilmektedir: Diğer hafif
acı-tatlı sebzeler gibi enginar da, safra salgılarını artırmakta ve
sindirimi kolaylaştırmaktadır.
Enginar, kandaki yağ ve
kolesterol düzeylerini düşürmektedir.
Enginar, güçlü bir idrar
söktürücüdür: Böbreklerin çalışmasını düzenlemekte ve bedendeki
istenmeyen sıvıların atılmasını kolaylaştırmaktadır.
Enginar
ayrıca, içerdiği inülin adlı maddeyle, geleneksel olarak seker
hastalarına tavsiye edilen bir besindir: Bu tür nişasta olan bu madde,
sindirilmeye dirençlidir. Ve kandaki şeker düzeyini düşürür.
Enginarın
körpe yaprak ve çiçek saplarının kaynatılarak suyunun içilmesinin dahi,
yukarıda sözü edilen etkileri kısmen de olsa sağlayacağı uzmanlarca
savunulmaktadır.
ALINTI