Maydanoz bir
provitamin A (Beta karoten ) kaynağıdır. Bu özelliği ile görme gücüne,
kılcal damar sistemine, adrenal bezine ve troid bezine iyi gelir. Ayrıca
potasyum, kükürt, kalsiyum, magnezyum ve klorin yönünden de zengindir.
Maydanoz suyundaki yüksek klorofil miktarı kanı arttırarak oksijeni ...metabolize
eder ve böbreklerin, karaciğerin, idrar yollarının temizlenmesine
yardım eder. Sindirim enzimlerini uyararak sindirim rahatsızlıklarını
dindirir. İnce bağırsaktaki peristaltik hareketleri arttırır. Bir tutam
maydanoz günlük C vitamini ihtiyacının çoğunu karşılar.
Maydanoz
suyundaki yüksek klorofil miktarı, kanı arttırarak oksijeni metabolize
ediyor ve böbreklerin, karaciğerin, idrar yollarının temizlenmesine
yardım ediyor.
Sindirim enzimlerini uyararak sindirim
rahatsızlıklarını dindiriyor. Barsak solucanlarının düşürülmesine yardım
ediyor. Gazın dışarı atılmasını sağlar.
Kanı
temizliyor,kansızlığa, mesane iltihaplanmasına, karaciğer
rahatsızlıklarına, damar sertliğine etkili. Kan şekerini normal seviyede
tutuyor.
KULLANILIŞI:
Birkaç taze yaprak, bir litre
suda kaynatılarak günde iki fincan içilir. Kuru yapraklardan elde
edilen toz, günde iki tutam içilebilir. Kompres ve gözler için losyon ve
şampuanı yapılır. Astım, menopoz, ağrılı adet görme ve öksürük için
yukarıdaki kaynamaya birkaç kök ve yarım avuç tohum atılarak el ayak
banyoları yapılır. Lapası kıyılmış yapraklardan yapılır.
* Şeker
hastalığında: 3 demet maydanoz ezilir, 6 bardak suya konulur, üstü
kapatılır, 30 dakika demlemeye bırakılır, sonra süzülür, üzerine 1,5 su
bardağı taze sıkılmış limon suyu ilave edilir. Her gün sabahları aç
karnına 1 bardak içilir.
ALINTI