Uzmanlar, brokolide, havuçtakinden daha fazla
beta karoten bulunduğunu söyleyerek, bu sebeple yenilebilecek, suyu
içilebilecek en iyi besinlerden olduğunu kaydediyor. Beta karotenin, gü...çlü
bir kanser savaşçısı olduğunu vurgulayan uzmanlar, yemek borusu, mide,
bağırsak kanserleri tehlikesini azalttığını ifade ediyor.
Brokolinin
ayrıca, B1 ve C vitamini ile dolu olduğunun altını çizen uzmanlar,
yüksek miktarda kalsiyum, kükürt, potasyum ve selenyum maddeleri
içerdiğini belirtiyor. Mineral ve demir eksikliğini gideren brokolinin
vitamin deposu olduğunu bildiren uzmanlar, suyunun havuç veya elma suyu
ile karıştırılarak içilmesinin de faydalı olduğunu kaydediyor.
Brokolinin
çeşitleri, taşıdığı renklere göre de, beyaz başlı, mor başlı ve yeşil
başlı çeşit olarak üçe ayrılır. Çiğ ya da pişirilerek tüketilen brokoli,
haşlandığında içerdiği vitaminlerin çoğu kaynayan suya geçeceğinden bu
su dökülmeyip değerlendirilmelidir. Kalorisi düşük bir sebze olduğundan
diyetlerde yer alan brokoli, dondurularak saklanmaya ve sonradan
tüketilmeye çok uygundur.
BESİN DEĞERLERİ100 gr. çiğ
(pişirilmemiş) brokolinin içerdiği besin değerleri şöyle sıralanır: 34
kalori; 2,5 gr. protein; 2,9 gr. karbonhidrat; 0,2 gr. yağ; 0
kolesterol; yüksek oranlarda lif; 76 mgr. fosfor; 100 mgr. kalsiyum; 0,8
mgr. demir; 10 mgr. sodyum; 336 mgr. potasyum; 24 mgr. magnezyum; 0,6
mgr. çinko; 0.10 mgr. B1 vitamini; 0.20 mgr. B2 vitamini; 87 mgr. C
vitamini; 1.3 mgr. E vitamini ve küçümsenemeyecek oranda A vitamini
kaynağı betakaroten...
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıdaki
değerlerden görüleceği gibi brokoli, besin olarak en yararlı sebzelerden
biridir. Bunun yanı sıra; o Brokoli bedeni kanser tehlikesine karşı
korur:
Yapılan son bilimsel araştırmalar, Turpgiller
familyasındaki sebzelerin kansere karşı bedeni koruduğu; özellikle
brokolinin yenilmesinin, akciğer, kolon (kalınbağırsak) ve prostat
kanserlerine yakalanma rizikosunu iyice azalttığını ortaya koymuştur. o
Brokoli,
yüksek oranlarda A vitamini kaynağı betakaroten ile C ve E vitaminleri
içerir: Kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarakt
illetine tutulma gibi rizikoları da en aza indirger. o Yüksek oranlarda
demir ile folik asit içeren brokoli kansızlığı önler.
Ayrıca
doğum yapacak kadınların, spina bifida (yani omurganın bir yanının açık
olması) hastalığına yakalanmış çocuk doğurması rizikosunu en aza
indirir. Bütün bu önemli tıbbi etkilerinden yararlanılmak üzere,
brokolinin diyetimize konularak öncelikle yenilmesi öğütlenmektedir.
ALINTI