Terletici, idrar
söktürücü,
kan basıncını (tansiyon) düşürücü, antiseptik, adet
kanamalarını
dengeleyici, menopoz skıkıntılarını hafifletici, kan
yapıcı, kan
temizleyici, sindirimi destekleyici etkileri vardır
Adet
kanamaları düzensiz bir
genç kız olsun, menopoz dönemindeki
veya sonrasında olgun
bir kadın... olsun, tüm kadınlar için arada sırada
civanperçemi
çayı içmek çok önemlidir. bazı genç kızların ve yetişkin
kadınların
adet dönemlerindeki, genellikle sırt ağrıları ve
göğüslerin aşırı
duyarlılığı ile bağıntılı ağrılara karşı kullanılır.
Civanperçemi, akla gelebilecek tüm
konularda, dölyatağını (rahim) en
iyi biçimde etkiler.
Yumurtalık
iltihaplanmasında 3-4 haftalık
bir kür şeklinde yapılan, civanperçemi
oturma banyolarının
daha
ilkinde ağrılar azalmaya başlar ve iltihap yavaş yavaş gerilemeye
başlar.
Civanperçeminin
en iyi biçimde ve doğrudan kemik
iliğini etkilediğini ve orada
kan üretimini düzene soktuğunu (kan
yapıcı) özellikle belirtmek gerekir. Bu gücü sayesinde bitki,
kemik
iliği
hastalıklarında, çay kürleri, banyolar
ve
tentür
kullanımı yolu ile yardımcı olabilir.
Mide kanamalarında ve basur
(hemoroid)
kanamalarında olduğu kadar, mide basıncı ve mide
yanmalarına
karşı bitki çayı çok kısa sürede başarı sağlayabilir.
Soğuk algınlıklarında,
sırt veya romatizma ağrılarında bitki çayı
elden geldiğince sıcak
olarak içilmelidir. Bitki çayı böbreklerin
düzenli çalışmasına
yardımcı olur, iştahsızlığı giderir, gazları ve
mide kramplarını,
karaciğer düzensizliklerini, mide ve bağırsak
kanalı iltihaplarını iyileştirmeye
yardım eder ve bağırsak beze
çalışmalarını düzenleyerek, dışkılamayı
kolaylaştırır.
UYARILAR:
Civanperçeminin
gebelik süresince kullanılmaması tavsiye
edilir. Bazı duyarlı
kişilerde allerjik tepkilere yol açabilir. Başkaca
bilinen bir yan
etkisi yoktur.
Çay
hazırlamak: Bir tatlı
kaşığı ince
kıyılmış bitki veya 2-3 adet çiçekli
sap, orta boy bir su bardağı
dolusu kaynar suyla haşlanır (kaynatılmaz),
10 dakika demlendikten
sonra süzülür. Aksi belirlilmedikçe günde 3 su bardağı
çay aç karnına
veya öğün aralarında içilir.
Bitki
Tentürü: Çiçeklenme
zamanında toplanan taze
bitki ince kıyılır. Geniş ağızlı bir şişeye
gevşekçe
doldurulur ve kaliteli bir konyak, bitkilerin üstüne çıkana
kadar
eklenir. Şişe 14 gün boyunca güneşte bekletilir, arada bir
çalkalanır
ve süre sonunda süzülür.
Merhem
hazırlamak:
100 gr tuzsuz
tereyağı veya içyağı
tavada iyice kızdırılır. İnce
kıyılmış bir
avuç kadar taze civanperçemi çiçeği ve ince kıyılmış 15
taze
ahududu yaprağı tavaya atılır, çıtırdamaya başlayınca
karıştırılır
ve tava ocaktan çekilerek, üstü kapalı
bir biçimde serin bir yere
kaldırılır. Ertesi gün hafifçe
ısıtılır, tülbentten geçirilerek
süzülür ve temiz
kaplara doldurulur. Buzdolabında saklanmalıdır!
Oturma
Banyosu: Iki büyük avuç dolusu
ince kıyılmış
taze bitki veya 100 gr kurutulmuş bitki, gece boyunca
soğuk suda bekletilir.
Ertesi gün kaynama derecesine kadar ısıtılır
ve süzülerek, banyo suyuna eklenir.
ALINTI